Personalvetare är i en arbetsmarknad i balans

Personalvetarna arbetar inom samhällets alla sektorer. Idag råder balans på arbetsmarknaden för personal- och HR-specialister.

Intervjupersonen i närbild.

Sarita Fafalia arbetar med HR på Peab Drift & Underhåll. Hon fick jobbet efter att ha gjort sin praktik och examensarbete på företaget.

– Jag valde praktikplats med omsorg. Jag sökte en arbetsplats där jag kunde få insikt i hur stort och brett HR-jobbet kan vara. Efter examen blev jag anställd på samma arbets- plats, säger Sarita Fafalia.

Personalvetare behövs i hela arbetslivet. Det gör att yrkesgruppen återfinns inom alla typer av organisationer – i offentlig förvaltning, privat näringsliv och ideella organisationer. Arbetet kan ha en övergripande strategisk inriktning mot att långsiktigt utveckla organisationens verksamhet. Eller en mer konsultativ och operativ inriktning.

Personalvetare i början av karriären

I början av karriären arbetar många som konsulter och med företagstjänster, till exempel inom rekryterings- och bemanningsbranschen. Det har också blivit större efterfrågan på konsulter som arbetar med personalfrågor. Bland personalvetare som är över 40 år är offentlig sektor den vanligaste arbetsgivaren.

För dig som är nyutexaminerad kan det dröja ett tag innan du får ditt första fasta jobb. Samtidigt är andelen som söker jobb bland de som tagit sin examen relativt låg.

Sju av tio personalvetare får sitt första kvalificerade arbete inom sex månader efter studierna.

På några års sikt ökar troligen rekryteringsbehovet, då många erfarna inom HR-området väntas gå i pension. Samtidigt väntas tillgången på såväl erfarna som nyexaminerade personalvetare vara fortsatt god, så det råder balans på arbetsmarknaden för bägge grupperna.

Vad arbetar personalvetare med?

Personalvetare är ofta centralt placerade i sitt företag eller den organisation där denne arbetar. Personalvetarna är i allt högre utsträckning en del av ”affärsidén” och ingår ofta i ledningsgruppen.

Personalvetare kan arbeta både strategiskt och praktiskt med att rekrytera personal, vara med och utveckla medarbetarna genom utbildningar och kompetensutvecklingsprogram. Men det kan också handla om att avveckla personal på ett så bra sätt som möjligt för alla inblandade parter. Det typiska för HR-specialiteten och det moderna arbetslivet är att man ofta arbetar med dessa saker samtidigt.

En personalvetare kan specialisera sig inom något område men också arbeta brett med hela cykeln i ett arbetsliv.

De vanligaste arbetsuppgifterna för en personalvetare är:

  • rekrytering
  • headhunting
  • personlighetsbedömningar
  • coachning
  • lönefrågor
  • arbetsmiljöfrågor
  • inventering av kompetensen på en arbetsplats
  • kompetensutveckling
  • ledarskapsfrågor
  • vägledning i de anställdas karriär
  • att förhandla
  • att avveckla personal

Fackförbund för personalvetare

För många personalvetare är arbetsledning en viktig uppgift. Ungefär var fjärde personalvetare bland Akademikerförbundet SSR:s medlemmar arbetar någon gång under sitt arbetsliv som chef. Hos oss får du skräddarsytt medlemskap genom din karriär. Läs mer om medlemskapet här.

Läs även