Socialtjänstens roll vid kriget i Ukraina

Ukrainska medborgare som befinner sig i Sverige kan antingen vistas i Sverige viseringsfritt i 90 dagar, med tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller som asylsökande.

Vistas viseringsfritt

Ukrainska medborgare behöver inget visum eller tillstånd för att vistas i Sverige i upp till 90 dagar och vistats då viseringsfritt i landet. Personer som vistas viseringsfritt förväntas ordna uppehälle och boende på egen hand. Det innebär att dessa personer i regel inte har rätt till bistånd från socialtjänsten.

Källa och mer info: Migrationsverket och Socialstyrelsen

Tillfälligt uppehållstillstånd med stöd av Massflyktsdirektivet

Massflyktsdirektivet innebär att personer som flytt från Ukraina får ett tillfälligt uppehållstillstånd. Tillståndet ger vuxna rätt att arbeta och barn rätt att gå i skola i Sverige. Tillståndet ger inte vuxna rätt till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi).

Migrationsverket är den myndighet som har huvudansvaret för mottagandet av personer som fått ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Migrationsverket lämnar bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande, LMA. Sådant bistånd ges i form av boende, dagersättning och särskilt bidrag.

Rätten till bistånd enligt LMA innebär att personen inte har rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen för motsvarande förmåner.

Ersättning enligt LMA kan inte beviljas innan personen fått sitt uppehållstillstånd.

En kommun ska dock lämna bistånd till personer som har tillstånd enligt massflyktsdirektivet, om de vistas i kommunen och om biståndet behövs, till dess att Migrationsverket tar över ansvaret för att lämna bistånd. Dagersättning enligt LMA kan däremot inte beviljas innan den sökande fått sitt uppehållstillstånd.

Källa och mer info: Migrationsverket och Socialstyrelsen

Asylsökande

Personer som flytt från Ukraina kan också ansöka om asyl i Sverige. Ansökan bedöms individuellt. Barn som är asylsökande har rätt att gå i skolan.

Migrationsverket är den myndighet som har huvudansvaret för mottagandet av asylsökande. Migrationsverket lämnar bistånd enligt LMA. Biståndet ges i form av boende, dagersättning och särskilt bidrag.

Rätten till bistånd enligt LMA innebär att en person inte har rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen för motsvarande förmåner.

Källor och mer info: Migrationsverket och Socialstyrelsen

Kommunens yttersta ansvar

Kommunen har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att de människor som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. Ansvaret omfattar alla som vistas i kommunen. Det stöd och den hjälp som kan bli aktuellt kan dock skilja sig åt.

Personer som flytt från Ukraina och som får uppehållstillstånd med stöd av massflyktsdirektivet eller är asylsökande omfattas av LMA och får bistånd av Migrationsverket. Personerna har därmed inte rätt till sådant bistånd som omfattas av LMA.

Bistånd som kan ges enligt LMA är boende och ekonomiskt stöd.

I väntan på att få registrera ansökan hos Migrationsverket kan det bli aktuellt med bistånd enligt socialtjänstlagen för motsvarande förmåner.

Källor och info: Migrationsverket och Socialstyrelsen

Kommunens ansvar för ensamkommande barn

Med ensamkommande barn avses en person som är under 18 år och som vid ankomsten till Sverige är skild från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare.

Det är kommunerna som ansvarar för mottagandet av ensamkommande barn. Ansvaret gäller såväl asylsökande barn som barn med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Alla asylsökande ensamkommande barn har rätt till en god man.

En ansökan om skydd enligt massflyktsdirektivet från ett ensamkommande barn behöver inte godkännas av en ställföreträdande vårdnadshavare. För asylsökande ensamkommande barn krävs däremot ett godkännande från god man eller offentligt biträde.

När en kommun har anvisats av Migrationsverket anses barnet vistas i den kommunen i den mening som avses i socialtjänstlagen. Anvisad kommun ansvarar för barnets mottagande, omsorg, boende, särskilt stöd och skolgång.

Källa och info: Migrationsverket

Läs även