Så skapar SEBx team av 15 nationaliteter

Martina Nordenson till vänster bär en svart blus med vit krage. Hon har blont hår och tittar leende in i kameran. Till höger Yana Kachur som sitter leende vid ett skrivbord framför en laptop. Hon har mörkt hår, bär en blå blus och ett halsband i rött, blått och ockra.

Flexibla röda dagar samt ”fika and tell”. Det är några exempel på hur SEBx skapar gruppkänsla för alla medarbetare. Yana Kachur, nybliven programmerare, uppskattar den nyfikna och välkomnande kulturen på arbetsplatsen.
 

Bildtext: Martina Nordenson, HR-chef på SEBx och Yana Kachur, programmerare som kom in i företaget via Novare Potential, tror båda på att mångfald berikar ett team, om alla känner sig delaktiga.

Yana Kachur är 29 år gammal och har varit i Sverige i drygt tre år. Hon följde med sin man från Ukraina när han fick jobb som it-utvecklare i den svenska huvudstaden. Själv hade hon också en akademisk utbildning i bagaget, i lingvistik och litteratur. Hon hade jobbat med marknadskommunikation och PR i hemlandet och ville egentligen fortsätta i samma bana i Sverige. Parallellt med studier i svenska på SFI, började hon att söka jobb. 

– Jag fick ingen feedback alls på fyra månader och tänkte att jag måste ändra något, komma på en ny plan, berättar Yana Kachur på flytande engelska.

Till slut fick hon ett jobb som scrum-master, en form av projektledare, i ett tyskt it-företag på distans. Där blev hon kvar i två år och jobbade med kollegor från många länder.

– Det var en bra erfarenhet, men jag saknade något som ledde till integration i det svenska samhället. Jag insåg också att jag behöver mer teknisk kompetens för att lyckas inom it-sektorn.

Yana Kachur fick tips av en väninna att söka sig till Novare Potentials ”Software Development Academy” (se separat artikel)  som drivs i samarbete med KTH, vännen själv hade genomgått med lyckat resultat.  Det blev vägen in till ett svenskt företag, SEBx, även för Yana Kachur.

– Jag visste att nivån på utbildningen var hög och jag var förväntansfull. Det var verkligen en bra väg till att förstå tekniken.

Yana Kachur har även uppskattat en annan del av Novare Potentials program, som de höll i själva.

– De hjälpte oss att förstå den svenska arbetsmarknaden och systemet. Vi fick också träffa flera som gått samma väg före oss.

När SEBx sökte programmerare var det självklart för Yana Kachur att försöka få jobbet.

– Jag var väldigt taggad, det var ett intressant och dynamiskt företag som var inne på innovationer. Jag gillade deras kultur från början – det kändes som en ”perfect match”.

Yana Kachur har varit på SEBx i tre månader nu och hoppas också få ett fast jobb där. Men innan vi följer henne vidare, ska SEBx:s HR-chef, Martina Nordenson, få berätta om företagets arbete med att forma en välkomnande arbetsplatskultur.

Martina Nordenson kände inte till Novare Potentials arbete tidigare, men hade troligen hittat vägar till att få in utrikesfödda i sina team på andra sätt, förklarar hon. Att det blev Novare Potential, beskriver hon som en lyckad slump. Hon vände sig till dem eftersom SEB-banken, som äger och driver  det SEBx, redan hade ett ramavtal med Novare. Samtidigt sammanföll Novare Potentials inriktning – att rekrytera personer som är relativt nyanlända i Sverige – helt med Martina Nordensons egna ambitioner.

– Jag är personligen superintresserad. Det är en så viktig fråga, och viktigt att se hur vi som organisation kan jobba aktivt med att ta ansvar och hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.

Varför är det viktigt för dig? Handlar det mest om ansvar?

– Nej, inte bara. Vi tror och ser att mångfald ger bättre resultat i ett team. Man lär sig om andra kulturer. Man blir mer ödmjuk och får bättre förståelse kring hur andra tänker, även på ett personligt plan.

Blir det inte svårt med alla olikheter?

– Vinsten vi ser är så mycket större ändå. Det är klart det kan bli krockar ibland, att man inte är van vid samma frihet på arbetsplatsen, eller är van vid en annan arbetsplatskultur. Men vi försöker ha ett ledarskap som stöttar olika åsikter och att alla ska vara bekväma med att ställa frågor.

SEBx har gått från sju anställda till snart 60 på mindre än tre år. Företaget är en del av SEB Group och  utvecklar nya digitala tjänster, där den första vänder sig till egenanställda företagare. Hittills har en medarbetare från Novare Potential hunnit få fast anställning, och tre till arbetar på företaget genom Novare. Med stolt röst tillägger Martina Nordenson:

– Vi har 15 nationaliteter och hela 30 procent tjejer, en hög siffra om man jämför med statistik inom techindustrin.

Det är en sak att rekrytera människor med olika bakgrunder. Men hur får SEBx alla olika  medarbetare att trivas och stanna kvar?

– Vi försöker hitta olika sätt att stötta dem och genom ledarskapet få alla att känna sig som en naturlig del av teamet, säger Martina Nordenson.

Martina Nordenson radar upp flera metoder som har bidragit till att skapa ett team av alla medarbetare, som även uppskattats av dem själva (se fakta).

En av dessa är informella fikastunder, just nu digitalt förstås.

– Vi har ”roliga timmen” på fredagar och ”fika and tell”. Där har medarbetare fått tillfälle att berätta mer om sig själva och då lyser också de här mångfaldsaspekterna igenom.

Ett annat exempel är att företaget har infört ”flexible public holidays”. På SEBx får medarbetarna själva välja vilka dagar de vill nyttja som sina ”röda dagar”.

– Vi är ett svenskt bolag och följer det svenska kalenderåret. Men vad är det som säger att alla måste vara lediga på långfredagen? Kanske vill någon hellre fira S:t Patricks Day, eller något annat som passar deras livsstil, tro eller kultur bättre. Det har blivit superuppskattat att få bestämma det själv.

70 procent av medarbetarna byter bort någon röd dag mot en annan dag varje år, och det ställs inga krav på att de ska berätta varför.
– Vi har sett att om cheferna också gör det, då blir det kulturbärande. Det blir lättare för medarbetare att våga då.

Om Martina Nordenson ska tipsa andra företag om metoder kring mångfaldsarbete, vill hon lyfta vikten av öppenhet och dialog med medarbetarna om vikten av mångfald i ett team.

– Det gäller att vara tydlig från början – vilka fördelar får vi genom att fokusera på diversifiering? Prata om varför man till exempel inte alltid behöver kunna svenska från början. Varför det är viktigt att även få in tjejer i tekniska roller? Prata om det när du rekryterar nya, oavsett vilken profil de har. Alla ska vara med på att det är viktigt att arbeta mångfaldsbaserat.

För Yana Kachur kändes det rätt från början att börja i SEBx. Men blir det någon integration i det svenska, när alla i teamet är så olika?

– Jo, jag känner mig mer integrerad när jag får skapa något värdefullt med ett bra team, inom en så gammal och välkänd svensk bank som SEB. Det får mig känna mig som en del av samhället.

Att många kolleger kommer från olika länder ser hon som positivt, även för att hon själv ska vidga vyerna. 
– Det är väldigt intressant att få höra om andras bakgrund och erfarenheter.

Framtiden då, finns den i Sverige för Yana Kachur och hennes familj?

– Jo, vi gillar det svenska levnadssättet och planerar att stanna åtminstone några år till. Jag vill fortsätta jobba inom it-sektorn och utveckla bra produkter. Men nu med corona saknar vi förstås att kunna resa hem.

Text: Enikö Arnell-Szurkos

 

Så jobbar SEBx med mångfald:

  1. Är intresserade och nyfikna på allas bakgrund. Ger möjlighet för medarbetare att berätta på informella fikastunder – som ”roliga timmen” och ”fika and tell”.
  2. Har infört flexibla röda dagar, som medarbetarna är fria att ta ut när det passar.
  3. Pratar öppet om vikten att arbeta med mångfald med alla nya som rekryteras, oavsett kön, ålder eller etnisk bakgrund osv.