Frågor och svar om avtalet mellan Sveriges Lärare och Akademikerförbundet SSR

Varför finns detta samarbetsavtal? Vem omfattas? Hur får jag fackligt stöd, och av vem? Här är svaren på frågorna om samarbetsavtalet mellan Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare.

I korthet handlar det om att det finns personer anställda som lärare som är obehöriga eller saknar lärarexamen som därmed inte kan bli medlemmar i Sveriges Lärare. Om dessa har en akademisk utbildning inom Akademikerförbundet SSRs område kan de istället bli medlemmar i Akademikerförbundet SSR och därmed åtnjuta stöd från två förbund - för en medlemsavgift.

Båda förbunden anser att det är viktigt att de som arbetar som lärare är medlemmar i ett fackförbund så att deras rättigheter, behov och åsikter tillvaratas på ett korrekt sätt gentemot arbetsgivaren samt får det stöd de behöver i olika situationer.

Den som omfattas av medlemskapet får stöd av Akademikerförbundet SSR i individärenden och villkors- och arbetsmiljöfrågor av Sveriges Lärare samt får information inklusive förbundstidning från båda förbunden (”Akademikern” respektive ”Vi Lärare”).

Ansökan om medlemskap i Akademikerförbundet SSR görs här. Som yrke anges ”lärare”.

Nedan finns mer detaljerad information om hur samarbetet mellan Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare ska fungera.

Fördjupad information

Definition: Medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning. Person, med akademisk utbildning inom Akademikerförbundet SSRs rekryteringsområde, men utan lärarexamen. Sådan medlem med läraranställning arbetar på en lärarbefattning inom Sveriges Lärares rekryterings- och organisationsområde, från grundskolan och uppåt i utbildningssystemet.

1. Varför har Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare tecknat ett samarbetsavtal?

Vi som två stora akademikerförbund har tecknat detta avtal för att stärka medlemmarnas intressen och lägga grunden för ett strategiskt samarbete bland annat inom skolans område.

Vi som akademikerförbund har inte ändrat rekryteringsbas. Sveriges Lärare organiserar medlemmar som är behöriga och legitimerade för sitt uppdrag. Den som inte omfattas av legitimationskrav ska vara behörig med adekvat akademisk utbildning eller ha den formella behörighet som läraruppdraget kräver. Akademikerförbundet SSR kommer även fortsättningsvis organisera akademiker med lärartjänst men utan behörighet medan Sveriges Lärare organiserar och rekryterar behöriga lärare.

Vi vill med detta avtal bidra till att hitta former för att värna våra respektive kollektivavtalsområden och ge bästa möjliga förutsättningar för våra respektive förbunds medlemmar. Akademikerförbundet SSR:s medlemmar har akademisk utbildning och kan framöver komma att skaffa sig behörighet och bli legitimerade lärare eller fortsätta i en annan karriärinriktning. I det fall en medlem blir behörig lärare ska medlemmen uppmanas att byta förbund till Sveriges Lärare.

2. Hur säkerställer vi att Sveriges Lärares ombud vet vilka kollegor som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR och har en läraranställning?

En kontakt behöver etableras mellan förbunden på huvudmannanivå. De av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som har anställning som lärare behöver identifieras. Sveriges Lärares förhandlingsombud och arbetsplatsombud behöver säkerställa att dessa medlemmars intressen omhändertas på det sätt som förbunden har kommit överens om och att förhandlingsombuden och arbetsplatsombuden har aktuella uppgifter om vilka som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR på respektive skola / arbetsplats.

3. Ska medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning bjudas in till möten som hålls av Sveriges Lärare?

Ja, medlemmar i Akademikerförbundet SSR med läraranställning ska bjudas in på medlemsmöten som hålls i Sveriges Lärare och som är relevanta för medlemmen utifrån läraranställningen. Exempelvis medlemsmöten med information om avtal, arbetsmiljö, inspirationsträffar osv. De ska ha tillgång till relevant kommunikation inom verksamhetsområdet.

Internfackliga möten eller möten om för Sveriges Lärare specifika frågor bjuds inte medlemmar i Akademikerförbundet SSR med läraranställning in till, om inte Sveriges Lärare lokalt väljer att göra undantag. Det kan exempelvis vara möten så som förberedelse inför kongresser eller andra demokratiska möten inom Sveriges Lärare. Om en medlem i Akademikerförbundet SSR bjuds in till sådana möten som har mer internfacklig karaktär eller möten om för Sveriges Lärare specifika frågor har hen yttranderätt, men inte rösträtt.

4. Vem löneförhandlar för Akademikerförbundet SSR medlemmar med läraranställning?

Sveriges Lärare ska bevaka dessa kollegors villkor i de lokala löneförhandlingarna på samma sätt som förbundet bevakar intressena för de kollegor som är medlemmar i Sveriges Lärare.

5. Vem företräder Akademikerförbundet SSR medlemmar med läraranställning i MBL/samverkan?

Sveriges Lärare bevakar villkor för SSRs medlemmar med läraranställningar utifrån att Sveriges Lärare svarar för avtalsförhandlingar rörande löne- och anställningsvillkor för medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning
Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärares samarbete kring Löneöversyn 2024 (pdf).

6. Hur stöttas en medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning som vill ha individuell facklig hjälp?

Akademikerförbundet SSR medlemmar med läraranställning får facklig service i individärenden från Akademikerförbundet SSR. Om medlemmen till exempel behöver stöd gentemot arbetsgivaren i arbetsrättsligt ärende (exempelvis vid avstängning, varning, uppsägning av personliga skäl, omplacering, avsked, mer omfattande rehabfrågor eller krav på lön/ersättningar) ska medlemmen företrädas av Akademikerförbundet SSR. SSR ska i förekommande fall ha dialog med Sveriges Lärare för att säkerställa förutsättningar och enhetlighet i hantering av frågor inom utbildningsområdet.

Alla medlemmar är välkommen att ställa frågor och få rådgivning av Sveriges Lärares rådgivning på samma sätt som medlemmar i Sveriges Lärare. Sveriges Lärares förhandlingsombud, arbetsplatsombud och skyddsombud ska svara på frågor och ge råd till medlemmar i Akademikerförbundet SSR rörande sådant som är hänförligt till rådande avtal, så som villkors- och arbetsmiljöfrågor.

7. Hur ska en medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning hanteras i samband med arbetsbristuppsägningar?

Sveriges Lärare ska bevaka dessa kollegors villkor på kollektiv nivå i avtal på samma sätt som förbundet bevakar intressena för de kollegor som är medlemmar i Sveriges Lärare. Om förhandlingen kring uppsägningar i relation till arbetsbrist slutar i oenighet ska ärendet lämnas över och medlemmen hänvisas till Akademikerförbundet SSR för vidare hantering. Sveriges Lärare ska i förekommande fall informera SSR om tidigare hantering i ärendet. Förtroendevald i Sveriges Lärare följer i detta regleringen kring förhandlingsmandat i förbundets normalstadgar för lokal nivå.

8. Kan en medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning välja att kontakta Akademikerförbundet SSR i stället för Sveriges Lärare?

Självfallet, Akademikerförbundet SSR ska hantera facklig service och individärenden gentemot arbetsgivaren. Sveriges Lärare hanterar alla frågor hänförliga till rådande avtal. SSR och Sveriges Lärare har en kontinuerlig dialog för att säkerställa enhetlighet och att alla medlemmar får samma kvalitativa stöd.

9. Kan en medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning göra anspråk på att företräda Akademikerförbundet SSR i till exempel samverkansgruppen på skolan?

Akademikerförbundet SSR har givetvis rätt att utse eller välja vilka fackliga förtroendevalda de vill, men en företrädare för Akademikerförbundet SSR kan inte göra anspråk på att företräda Sveriges Lärare. Den uppgiften ligger hos Sveriges Lärare.

10. Kan en medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning bli förtroendevald inom Akademikerförbundet SSR eller Sveriges Lärare?

Medlemmar i Akademikerförbundet SSR kan givetvis bli valda till fackliga företrädare som alla andra medlemmar i Akademikerförbundet SSR. Däremot kan medlem i Akademikerförbundet SSR med läraranställning inte bli fackligt aktiv i Sveriges Lärare. För att bli förtroendevald som yrkesaktiv inom Sveriges Lärare krävs att medlemskapet övergått till fullvärdigt medlemskap i Sveriges Lärare och att medlemskapet i Akademikerförbundet SSR har avslutats.

11. Hur ska Sveriges Lärares ombud bemöta en nyanställd kollega kopplad till medlemskap i Sveriges Lärare eller Akademikerförbundet SSR?

Kollegan ska givetvis välkomnas på samma sätt som övriga kollegor och med frågan om de är medlemmar i Sveriges Lärare. Om svaret är nekande och kollegan inte uppfyller kraven för medlemskap i Sveriges Lärare men är akademiker, uppmanas kollegan söka medlemskap i Akademikerförbundet SSR om de inte redan är det.

12. Hur ska förbunden förhålla sig till att en medlem i Akademikerförbundet SSR arbetar som lärare men saknar lärarexamen?

Sveriges Lärare bör stötta kollegan i att hitta möjliga vägar till en lärarexamen. Det kan vara genom att göra kollegan uppmärksam på olika behörighetsgivande utbildningar eller genom att verka för möjligheten till behörighetsgivande studier med stöd av omställningsstudiestöd och KOM-KR.
Akademikerförbundet SSR ska rekommendera medlemskap i Sveriges Lärare för de medlemmar som skaffat sig behörighet som lärare och har anställning i skola.

13. Hur ska Sveriges Lärare och Akademikerförbundet SSR samarbeta lokalt?

Förbundens respektive företrädare på huvudmannanivå ska gemensamt planera för hur medlemsgruppens intressen på bästa sätt kan omhändertas och hanteras. I planeringen ingår att kartlägga de som arbetar på en läraranställning utan behörighet och som är akademiker. Dessa potentiella medlemmar bör få erbjudande om medlemskap i Akademikerförbundet SSR samt förmånerna som förbunden erbjuder tillsammans enligt avtal.

I planen ska också ingå översyn av om det finns medlemmar i Akademikerförbundet SSR som fått behörighet samt planering för hur dessa medlemmar ska få rekommendation om att avsluta medlemskap i Akademikerförbundet SSR och övergå till medlemskap i Sveriges Lärare.

14. Hur ska Sveriges Lärare och Akademikerförbundet SSR samarbeta lokalt under ett kalenderår?

Förbundens respektive företrädare på huvudmannanivå upprättar en gemensam plan för hur förbunden gemensamt ska vara aktiva, företrädelsevis under ett verksamhetsår, för att systematiskt arbeta för att organisera arbetsplatserna där läraranställd utan lärarexamen arbetar. I planen ska framgå hur företrädarna ska vara aktiva i samband med terminsstart. Potentiella medlemmar bör får erbjudande om medlemskap i Akademikerförbundet SSR samt förmånerna som förbunden erbjuder tillsammans enligt avtal.

15. Hur ska Sveriges Lärare och Akademikerförbundet SSR samarbeta centralt?

Respektive förbund kommer samarbeta för att utveckla arbetet enligt samarbetsavtalet samt gemensamt stödja lokala företrädare i samarbetet lokalt.

 

Ansök om medlemskap i Akademikerförbundet SSR

Läs om allt som ingår i medlemskapet.

Läs även