Fyra filmer om hot & våld

Många av våra medlemmar arbetar i yrken där hot och våld är vanligt. Att motverka hot och våld är en mycket viktig fråga för oss – ingen ska behöva utstå hot eller våld i sitt arbete.

Filmerna visar fyra olika exempel på hot och våld i arbetslivet. Filmerna kan användas för att starta diskussioner om hot och våld i din förening, på din arbetsplats eller i din ledningsgrupp om du är chef.

Till varje film finns information om vad som gäller, vem som ansvarar för vad, checklistor och länkar till mer information. 

 

Hembesöket

Hembesöket

Josef och hans kollega ska göra ett hembesök hos Carina. När kollegan ringer och meddelar att han inte kommer att hinna bestämmer sig Josef för att ta hembesöket själv, eftersom han redan står utanför huset. Han känner ju Carina.

 

Stalkern

Stalkern

Susanne har lyckats få en del av kommunens verksamheter HBTQ-certifierade. Hennes medarbetare har lagt ut den goda nyheten på Facebook. Men någon därute gillar det inte alls.

 

Larmet går

Larmet går

Det är Adams första dag på nya jobbet. Kollegan Marielle tar med honom på en introduktionsrunda på kontoret. Plötsligt ljuder ett ilsket larm.

 

Krishanteringen

Krishanteringen

En pojke riktar allvarliga hot mot ungdomarna och personalen på ett HVB-hem där Cecilia är föreståndare. Han poserar på Facebook med en pistol. Medarbetarna är oroliga, telefonerna ringer… Nu måste Cecilia få kontroll över situationen.

Får jag använda era filmer?

Filmerna om hot & våld är fria att använda i utbildningar, på arbetsplatsträffar, möten och liknande sammanhang, så länge Akademikerförbundet SSR nämns som källa.

Häftklammer

Upplever du brister på din egen arbetsplats?

  • Börja med att ta upp frågan med din chef. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen. 
  • Diskutera gärna frågan på en arbetsplatsträff eller liknande. Det är viktigt att dela erfarenheter, byta information och om något händer, ha beredskap för att hjälpa varandra.
  • Om din chef inte gör vad som behövs för att arbetsmiljömiljön ska vara säker och trygg, kan du vända dig till ditt skyddsombud.
  • Du som är medlem kan alltid kontakta Rådgivningen om du vill diskutera hur ni kan hantera brister i arbetsmiljöarbetet.