En dynamisk arbetsmarknad för ekonomer

Ekonomer finns överallt på arbetsmarknaden och på alla typer av företag och organisationer. Chanserna för dig som är ekonom att snabbt etablera dig på marknaden är goda.

Intervjupersonen i stadsmiljö.

Helena Ljung fick jobb nästan direkt efter studierna, och hon har ett råd till de som nu ska ta klivet ut från universitetet.

– Sök jobb i god tid. Visa att du är aktiv! När jag fortfarande var kvar på universitetet såg jag inte kommunen som någon självklar arbetsgivare, men jag trivs väldigt bra. Jag får bra fortbildning och ett brett nätverk, både inom kommunen och bland företagen, berättar Helena Ljung.

Ekonomutbildningarna är bredare än många andra inriktningar på universitet och högskolor. Det gör att ekonomerna finns i en rad olika branscher på arbets- marknaden och arbetsuppgifterna kan se väldigt olika ut beroende på specialisering.

Vanligaste yrkena för ekonomer

Enligt SCB:s arbetskraftsbarometer är revisor det vanligaste ekonomyrket, följt av företagsekonomer. Den tredje största enskilda gruppen är ekonomichefer.

Ekonomer arbetar med marknadsföring, andra jobbar med redovisning och ekonomistyrning. Ekonomer gör samhälls- ekonomiska utredningar, sammanställer och analyserar prognoser, omvärldsbevakar, ger ekonomiska råd eller jobbar som exempelvis mäklare.

Ekonomer finns inom alla sektorer

En ekonom kan arbeta i det privata näringslivet, i stat, kommuner och landsting men också ideella organisationer och intresseorganisationer.

Omkring 85 procent av alla ekonomer arbetar inom privat sektor, 10 procent i statlig sektor och 5 procent i kommuner och landsting.

Inom näringslivet är den enskilt största branschen finansiell verksamhet med företagstjänster. I offentlig sektor arbetar många ekonomer inom skatteförvaltningen. Många offentliga bolag anställer också civilekonomer.

Vad tjänar ekonomer?

Den lön du får beror på många olika faktorer, som utbildning, erfarenhet, konkurrens och vilken del av arbetsmarknaden du söker dig till.

De ekonomer som jobbar utomlands, i något EU-land eller USA eller kanske i något av de nya tillväxtländerna, tjänar ofta mer än i Sverige. Och här hemma är lönerna ofta bättre i privat sektor än i offentlig för erfarna ekonomer. Akademikerförbundet SSR arbetar för att den offentliga sektorn ska bli mer attraktiv som arbetsgivare genom att matcha den privata arbetsmarknadens löner och anställningsvillkor.

Aktuella löner hittar du i Saco lönesöks databas.

Fackförbund för ekonomer

Akademikerförbundet SSR ansluter många ekonomer i offentlig sektor, och arbetar för att offentlig ekonomi ska bli ett viktigare inslag i ekonomutbildningarna. Om du är medlem i Akademikerförbundet SSR kan du få personlig lönerådgivning av våra experter inför din löneförhandling.

Läs även